به گفته وزیر ارتباطات، مقدمات راه اندازی اولین اپراتور اینترنت ماهواره ای در حال انجام است و کمیسیون تنظیم مقررات جهانی (RRB) در نشست اخیر خود بار دیگر استارلینک را موظف به همکاری با ایران کرد.
به گزارش ICTNN، اینترنت ماهواره ای و فعالیت آن در ایران اگرچه در سال های اخیر مطرح بوده، اما در سه سال اخیر بیشتر مطرح شده است. در واقع پس از اعمال محدودیت برای برخی پیام رسان های خارجی، مسئولان به اظهار نظر درباره شرایط فعالیت قانونی آنها در کشور پرداختند.
هدف پروژه اینترنت ماهواره ای استارلینک که توسط اسپیس ایکس ایلان ماسک اجرا می شود، آوردن اینترنت پرسرعت به بسیاری از نقاط جهان است، به ویژه در مناطقی که قبلاً دسترسی به اینترنت امکان پذیر نبود.
این ماهواره با توجه به ویژگی های ذاتی خود مانند پایداری، انعطاف پذیری، تاخیر کم و تامین ظرفیت قابل توجه و ارزان، می تواند کمک شایانی به پرکردن شکاف دیجیتال در کشور و سیگنال دهی به مناطق محروم و دورافتاده و به عنوان بخش مهمی از زیرساخت ها کند. . و لایه خدمات اساس معماری شبکه اینترنت یک بازیگر مهم است. در همین راستا، شرکت فضایی اسپیس ایکس، پروژه اینترنت ماهواره ای «استارلینک» را در سال 2015 با هدف ارائه پوشش گسترده اینترنتی راه اندازی کرد.
از آنجایی که سرعت رشد و توسعه فناوری در جهان بالاست، این فناوری به روی ایران نیز مانند سایر کشورها باز شده و طبق قوانین و شرایطی مانند فعالیت قانونی در کشور از آن استقبال می شود. پس از اینکه ارائه خدمات استارلینک در ایران به دلیل عدم رعایت قوانین سرزمینی غیرقانونی شناخته شد، در جلسه کمیته مقررات رادیویی اتحادیه بین المللی مخابرات، این شرکت مجبور به همکاری با ایران شد.
سرانجام پس از پیگیری های انجام شده در ابتدای تابستان گذشته، اتحادیه بین المللی مخابرات (ITU) اعلام کرد که ارائه خدمات توسط استارلینک به مرزهای جمهوری اسلامی ایران به دلیل عدم رعایت قوانین سرزمینی غیرقانونی است. . طبق یکی از مصوبات ITU، ارائه خدمات توسط یک شرکت خارجی در داخل مرزهای کشور دیگر منوط به اخذ مجوز از آن کشور است و بررسی های انجام شده مشخص کرد که Starlink هیچ مجوزی از ITU دریافت نکرده است. جمهوری اسلامی ایران هنوز اینترنت ماهواره ای ارائه نکرده است.
اما پس از چندین ماه و پیگیری های انجام شده در کنار انعقاد کنفرانس جهانی ارتباطات رادیویی (WRC-23) در دبی، قوانین سرزمینی جمهوری اسلامی ایران به امضای مدیر عامل شرکت یاه رسید. برای آماده سازی فعالیت های قانونی این شرکت جهت ارائه خدمات اینترنت ماهواره ای در کشور بر روی شرکت کلیک کنید. با امضای این سند توسط اپراتور یاهست و پس از انجام مراحل اداری لازم، مجوز فعالیت در ایران برای ارائه خدمات اینترنت ماهواره ای به این شرکت اعطا می شود.
اخیراً عیسی زرپور – وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات – با انتشار مطلبی در یکی از شبکه های اجتماعی ملی درباره وضعیت فعلی فعالیت اینترنت ماهواره ای در ایران گفت: در این مدت امکان فعالیت قانونی اینترنت ماهواره ای با تعداد زیادی محقق شده است. پیگیری های بین المللی وی افزود: مقدمات راه اندازی اولین اپراتور اینترنت ماهواره ای در حال انجام است.
وزیر ارتباطات خاطرنشان کرد: کمیسیون تنظیم مقررات جهانی (RRB) در نشست اخیر خود بار دیگر استارلینک را موظف به همکاری با ایران کرد.
در نهایت می توان گفت که سیستم های ماهواره ای با توجه به ویژگی های ذاتی خود مانند پایداری، انعطاف پذیری، تاخیر کم و ارائه ظرفیت قابل توجه و ارزان می توانند کمک شایانی به کاهش شکاف دیجیتال در کشور و سیگنال دهی به کشورهای محروم و محروم باشند. مناطق دوردست و به عنوان بخش مهمی از زیرساخت و لایه خدمات پایه معماری شبکه ملی اطلاعات نقش مهمی ایفا می کنند.
ICTNN
تیم تحرریه شبکه خبری فناوری اطلاعات و ارتباطات