چکیده : چرا زیاد فکر می کنم و کنترل آن برایمان سخت است؟ شاید شما هم درگیر این موضوع باشید اما ندانید علت فکر زیاد چیست و چرا باید آن را درمان کنیم؟ زندگی ما تماما با تمرکز حواس و قدرت کنترل ذهن ارتباط دارد، به همین دلیل باید دليل زياد فكر كردن را تشخیص دهیم و با آن مقابله کنیم.
چرا زیاد فکر میکنیم؟
تفکر بیش از حد شامل فکر کردن در مورد یک موضوع یا موقعیت خاص و تجزیه و تحلیل آن برای مدت طولانی است. وقتی بیش از حد فکر می کنید، به سختی می توانید ذهن خود را وادار به تمرکز کنید. در این حالت ذهنتان فقط روی یک مورد تمرکز دارد.
برخی از مردم بر این باورند که تفکر بیش از حد مفید است. زیرا شامل نگاه کردن به یک مساله یا مشکل از ابعاد دیگر و پیش بینی رویدادهای آینده است که عکس این موضوع نیز صادق است. تحقیقات نشان می دهند که تفکر بیش از حد با احساس افسردگی، اضطراب و اختلال استرس پس از سانحه (PTSD) مرتبط است که می توانند زمینه ساز وسواس شوند.
همه مردم گاهی زیاد فکر می کنند. مثلا وقتی هفته آینده سخنرانی دارید، مدام به تمام اشتباههای ممکن فکر می کنید، یا ساعت های زیادی به این فکر می کنید برای مصاحبه شغلی آینده خود چه لباسی بپوشید. در واقع دلیل فکر زیاد به موضوعی مرتبط است که برای ما اهمیت دارد و باید آن را مدیریت کنیم.
چه چیزی باعث تفکر بیش از حد می شود؟
نشخوار فکری در افرادی که درد مزمن و بیماری مزمن دارند نیز رایج است و به شکل افکار منفی در مورد آن درد و روش بهبودی بروز می کند.
ناتالی داتیلو، دکترای تخصصی، روانشناس سلامت بالینی در بوستون و استاد روانپزشکی در دانشکده پزشکی هاروارد توضیح می دهد که
گاهی اوقات نگرانی و نشخوار فکری ممکن است مغز را فریب دهد تا خود را با چیزی مفید یا سازنده مرتبط کند.
داتیلو می گوید: «برای مثال نگرانی را در نظر بگیرید که مشخصه بارز اختلال اضطراب فراگیر است.» برخی افراد ممکن است این تصور را داشته باشند که نگرانی نشان می دهد که به چیزی اهمیت می دهند یا آن ها را برای بدترین نتیجه آماده می کند، بنابراین به راحتی می تواند به یک عادت تبدیل شود؛ البته می توانید (و باید) آن را ترک کنید.
اما به طور کلی دلیل زیاد فکر کردن به موارد زیر مربوط می شود:
- استرس زیاد
- نگرانی و هیجان بالا
- ارتباطات سمی با دیگران
- استفاده نادرست از شبکه های اجتماعی
- اختلالات روانی و خلقی
- ابتلا به بیش فعالی مهم ترین علت فکر زیاد است
- بی انگیزگی
- عدم آشنایی با راه های کنترل ذهن
موارد دیگری هم می توانند علت فکر زیاد باشند، اما عوامل روانی و شیوه زندگی مهم ترین آنها هستند.
نشانه های فکر کردن بیش از حد
اگر از خود می پرسید که آیا در مورد یک موقعیت یا نگرانی خاص بیش از حد فکر می کنید، چند نکته وجود دارد که می توانید به دنبال آن ها بگردید. نشانه های تفکر بیش از حد عبارتند از:
- ناتوانی در فکر کردن به چیز دیگری
- نداشتن آرامش
- احساس نگرانی یا اضطراب مداوم
- تثبیت امور خارج از کنترل شما
- احساس خستگی ذهنی
- داشتن افکار منفی زیاد
- بازپخش یک موقعیت یا تجربه در ذهنتان
- حدس زدن تصميمات خود
- فکر کردن به بدترین سناریوها
ترک عادت زیاد فکر کردن سخت است. حتی ممکن است خودتان را متقاعد کنید که فکر کردن به چیزی برای مدت طولانی، کلید توسعه بهترین راه حل است، اما معمولا اینطور نیست.
انواع تفکر بیش از حد
همچنین انواع مختلفی از تفکر بیش از حد وجود دارد که فرد ممکن است درگیر آن شود. بسیاری از این افکار ناشی از تحریف های شناختی هستند که روش های منفی یا تحریف شده تفکر هستند.
تفکر همه یا هیچ
این نوع زیاد فکر کردن شامل دیدن موقعیت ها به صورت سیاه یا سفید است. به جای اینکه همه چیز را خوب و بد فرض کنید، می توانید یک رویداد را تنها از نظر موفقیت کلی یا شکست کلی تحلیل کنید.
فاجعه پنداری
این نوع تفکر بیش از حد اینگونه است که فکر می کنید همه چیز بدتر از آن چیزی است که هست. برای مثال ممکن است بترسید که در امتحان شکست بخورید.
در این صورت این نگرانی به وجود می آید که شما در کلاس شکست بخورید که در این صورت منجر به شکست در مدرسه، عدم دریافت مدرک و عدم توانایی در پیدا کردن شغل خواهد شد. این نوع تفکر بیش از حد شما را نگران بدترین سناریوهای غیر واقعی می کند.
تعمیم بیش از حد
این شکل از تفکر بیش از حد زمانی اتفاق می افتد که شما یک قانون یا انتظار برای آینده را براساس یک رویداد خاص یا تصادفی از گذشته پایه گذاری می کنید. دليل زياد فكر كردن به این شکل به تجربیات تلخ گذشته ارتباط دارد.
در این حالت به جای اینکه بپذیرید که نتایج مختلف ممکن هستند، ممکن است فرض کنید که برخی موارد به صورت «همیشه» یا «هرگز» اتفاق خواهند افتاد.
در این مورد، تعمیم بیش از حد یک رویداد از گذشته به هر رویدادی در آینده اغلب منجر به تفکر بیش از حد و نگرانی در مورد اتفاقاهایی می شود که ممکن است هرگز رخ ندهند.
اثرات زیاد فکر کردن چیست؟
تفکر بیش از حد یک بیماری روانی نیست، اما زیاد فکر کردن می تواند شما را مضطرب کند، در حالی که لزوما چیزی به نام اضطراب نیست. با این حال، اغلب می تواند در توسعه و حفظ چندین وضعیت سلامت روان نقش داشته باشد. برخی اختلالاتی که با تفکر بیش از حد همراه هستند عبارتند از:
- افسردگی
- اختلال اضطراب عمومی (GAD)
- اختلال وسواسی – اجباری (OCD)
- اختلال پانیک
- اختلال استرس پس از سانحه (PTSD)
- اختلال اضطراب اجتماعی (SAD)
اگر نتوانیم دلیل زیاد فکر کردن را پیدا و آن را درمان کنیم، احتمال ابتلا به بیماری های روان تنی بسیار زیاد خواهد بود.
4 راه برای جلوگیری از زیاد فکر کردن
روانشناسی راه های زیادی برای مدیریت فکر زیاد پیشنهاد می کند که به مهم ترین آنها اشاره می کنیم.
افکار خود را بپذیرید یا انکار کنید
مغز مدام در حال بررسی انواع افکار است. اما تفکر یک خیابان دو طرفه است. در حالی که مغز ممکن است «پیشنهادهای فکری» متعدد یا تقریبا ثابتی ارائه دهد، در نهایت به ما بستگی دارد که تصمیم بگیریم آیا آن ها را می پذیریم یا خیر.
مغز خود را دوباره آموزش دهید
زمانی که مغز در حال استراحت است، مناطقی که روشن می شوند، مناطق حل مساله و مناطق مرتبط با تفکر خود ارجاعی هستند و این خود یک علت فکر زیاد است.
بنابراین، وقتی مغز به دستگاه های خود واگذار شود، بیش از حد فکر خواهد کرد.
این یعنی شما باید مغز خود را برای انجام کارهای دیگر آموزش دهید، به خصوص اگر در زمان های خاصی، مانند قبل از خواب بیش از حد فکر می کنید. امکان برنامه ریزی مجدد این عادت با سایر فعالیت های پاک سازی ذهن وجود دارد.
مدیتیشن کنید
یادگیری توجه، یک تکنیک مدیتیشن است که می تواند به نفع افراد مبتلا به اضطراب و افسردگی باشد. ساده ترین راه برای تمرین آن، تمرکز بر چیزی کاملا عادی و روتین، مانند شستن ظرف ها یا تا کردن لباسهاست.
از سر خود خارج شوید و وارد بدن خود شوید
می توانید ذهن آگاهی را به معنای سنتی تر، با اسکن بدن برای کمتر فکر کردن تمرین کنید. هر فکری که دارید را کنار بگذارید و روی بدن خود تمرکز کنید.
چشم های خود را ببندید و سعی کنید ضربان قلب خود را از داخل احساس کنید، دست هایتان را به هم بچسبانید و آن ها را محکم فشار دهید یا هر دو پا را روی زمین بگذارید و سعی کنید هر نقطه تماس را احساس کنید. راه های دیگر برای ارتباط با بدن شامل آموزش موسیقی یا رفتن به باشگاه ورزشی است.
از دید بسیاری روانشناسان دليل زياد فكر كردن به سبک زندگی و باورهای درونی ما مربوط است. پس اگر دلیل زیاد فکر کردن خود را نمی دانید شاید با کمی تامل بتوانید به آن پی ببرید و با تغییر سبک زندگی کنترل فکرتان را به دست بگیرید.
منبع: verywellmind
تحریریه ICTNN شبکه خبری