عضو سازمان نظام صنفی فناوری اطلاعات تحریم، سازوکارهای نقل و انتقال پول و مبادلات تجاری در فضای بین المللی را از محدودیت های صنعت نرم افزار خواند و تاکید کرد: نیروی انسانی سرمایه اصلی هر شرکت نرم افزاری است.
حسام اسدی – رئیس کمیسیون مدیریت ارتباط با مشتری نصر تهران با بیان اینکه متاسفانه امروزه صنعت نرم افزار صنعت جذابی نیست و سرمایه گذاری های کمی در این زمینه انجام می شود، گفت: در واقع در حال حاضر تزریق سرمایه ای در این حوزه انجام نمی شود. . همه چیز اگر می تواند یکی از صنایع مولد ما باشد و اتفاقاً پیشرفت کند. ما استعدادهای بسیار خوبی در این زمینه در کشور داریم که می توانند از ساده ترین راه برای کشور کسب درآمد کنند، اما به دلیل محدودیت هایی که امروزه با آن مواجه هستیم، جذابیت این صنعت از بین رفته است.
وی تحریم، سازوکارهای نقل و انتقال پول و مبادلات تجاری در فضای بین المللی را از جمله محدودیت های صنعت نرم افزار خواند و افزود: اگر این محدودیت ها و دغدغه ها وجود نداشت این صنعت به راحتی پیشرفت می کرد. علاوه بر این، عوامل متعددی در عدم جذابیت این صنعت نقش دارند. به عنوان مثال، در شرایط تورمی، قیمت نرم افزار متناسب با سایر قطعات افزایش نمی یابد. برای ما قابل درک و جا افتاده است که نرخ سخت افزار کامپیوتر با توجه به فضای تورمی و پولی افزایش می یابد، اما این دیدگاه عموما در حوزه نرم افزاری وجود ندارد.
نیروی انسانی سرمایه اصلی هر شرکت نرم افزاری است
اسدی با بیان اینکه این شرایط بر وضعیت شرکت های نرم افزاری تاثیرگذار است، تاکید کرد: همه به دنبال صرفه جویی در حوزه نرم افزاری هستند. در صورتی که این صنعت می تواند بسیار پربار باشد. زمانی که شرکتهای نرمافزاری نتوانند بهره کافی را ببرند و از سوی دیگر قیمتهای رسمی تعیینشده توسط نظام صنفی را نمیتوان پذیرفت و سازمان تلاش کافی برای تحقق این امر بین نهادهای دولتی و همه نهادهایی که این کار را انجام میدهند انجام نمیدهد. نرم افزار کار می کند بنشین، همه به کم فروشی روی می آورند چون تو باید زنده بمانی. تا بتوانند کسب و کار خود را برگردانند و مجبور نباشند درهای خود را ببندند. متاسفانه خیلی ها مجبور به این تصمیم شده اند.
وی با تاکید بر اینکه نیروی انسانی سرمایه اصلی هر شرکت نرم افزاری است، ادامه داد: متأسفانه نمی توانیم نیروی متخصص زیادی را که در کشور داریم راضی کنیم. زمانی که بحران نیروی انسانی وجود دارد و ما قادر به ارائه خدمات مناسب نیستیم، این دور باطل کشور را از نظر این نوع سرمایه ضعیف می کند و به صنعت اقتصاد دیجیتال ما آسیب می رساند.
منبع اصلی خلاقیت و نوآوری نیروی کار متخصص و مشتاق است.
وی با تاکید بر اینکه منبع اصلی خلاقیت و نوآوری نیروی کار متخصص، شاد و پرشور است، گفت: وقتی محدودیت های مختلفی برای شرکت های نرم افزاری اعمال می شود، طبیعی است که در روز از این فضای روزانه فاصله بگیریم. وقتی به شرایط سالهایی که قیمت نرمافزار ثابت بود نگاه میکنیم، میبینیم که در آن سالها خلاقیت و نوآوری بسیار بیشتر بود و نفوذ تجارت در جامعه نیز بسیار زیاد بود.
اسدی درباره جایگاه ایران در حوزه فناوری گفت: به جرات می توانم بگویم در پنج سال اخیر از نظر ابزارآلات پیشتاز فناوری بودیم و نیروهای انسانی ما جزو مجرب ترین ها بودند. اما امروزه در صورت ادامه روند فعلی، صنعت نرم افزار با مشکل مواجه خواهد شد. شرکتهای بزرگی که از انواع حمایتها بهره میبرند، میتوانند باقی بمانند، اما شرکتهای کوچک و متوسط که بازیگران اصلی پرونده را تشکیل میدهند، سقوط خواهند کرد.
وی با بیان اینکه شاخص وضعیت صنعت نرم افزار کشور وضعیت و شرایط کسب و کارهای کوچک و متوسط است، گفت: معادلات این بخش از اقتصاد این صنعت به خوبی پیش می رود و اتفاقات خوبی در طول زمان می افتد.
وی ادامه می دهد: در حال حاضر شرکت های بزرگی وجود دارند که به دلیل قدمت و تعداد مشتریان زیاد، همچنان سالم هستند. برخی از مشاغل نیز به دلیل حمایتی که از منابع مختلف دریافت می کنند، سالم هستند. اما برخی دیگر به دلیل عشق و علاقه به صنعت نرم افزار وارد این عرصه می شوند و با قبول هزار و یک آزمایش سعی در راهگشایی و پیشرفت دارند.
اسدی با تاکید بر اینکه گاهی مسائل و مشکلات شرکت ها و استارت آپ ها جزو اولویت ها نیست، تصریح کرد: به فیلترینگی که سال گذشته انجام شد توجه کنید. بسیاری از مشاغل سقوط کردند و زندگی مردم تغییر کرد. متأسفانه در آن زمان متوجه شدیم که عده ای در صنف تلاش می کنند از این شرایط سوء استفاده کنند.
امید، مهمترین شاخصی که عرصه نرم افزار را زنده نگه می دارد
اسدی با اشاره به وضعیت کارآفرینان در صنعت نرم افزار خاطرنشان کرد: مهمترین شاخصی که این حوزه را زنده نگه می دارد امید است. ما جوانان با استعداد، باهوش و آینده دار زیادی داریم، اگر حوزه نرم افزاری و کسب و کار رشد کند و در این فضا امیدی وجود داشته باشد، بازی را تغییر می دهد و افرادی که وارد این عرصه می شوند می توانند شرایط را تغییر دهند. اگر آنها به طور کامل تغییر کنند، آنگاه اقتصاد رشد بسیار خوبی خواهد داشت.
به گفته وی، مناطق نرم مناطقی هستند که محدودیت لجستیکی زیادی ندارند و می توان خیلی از کارها را در آنها خیلی راحت انجام داد. متأسفانه یک وضعیتی پیش آمده است: اگر میخواهید در سطح بینالمللی کار کنید، ابتدا باید یک شرکت در خارج از ایران ثبت کنید، تمام درآمد خود را از آنجا برداشت کنید و تمام فعالیتهایی را که در آنجا انجام میدهید زیرمجموعه کنید.
ICTNN
تیم تحرریه شبکه خبری فناوری اطلاعات و ارتباطات