یکی از دغدغه های صنعت گران ایرانی از گذشته تا به امروز تولید تلفن همراه از بدو ورود اولین تلفن همراه به کشور بوده است. بر اساس آخرین اظهارات مسئولان صنعت، حداقل یک میلیون گوشی خانگی باید تا پایان سال تولید شود.
به گزارش ICTNN، پیش از این تنها یک شرکت به عنوان تولیدکننده محدود گوشی شناخته می شد. سازنده ای که به گفته برخی کارشناسان این موضوع، بیش از آنکه به تولید 0 تا 100 گوشی در داخل علاقه داشته باشد، مونتاژکننده قطعات گوشی وارداتی است.
در طول سال ها گوشی های مختلف تولید داخل در بازار عرضه شده است. اما موضوع تولید گوشی جدید ایرانی به اواسط سال 2018 برمی گردد و به یکی از موضوعات مطرح در حوزه فناوری اطلاعات تبدیل شده است، یعنی تولید گوشی ای که نواقص مدل های قبلی را برطرف کند و بتواند با نسخه های خارجی رقابت کند. .
درباره مزیت تولید گوشی داخلی گفته شده است که با تولید گوشی های ایرانی باکیفیت و قیمت مناسب، قدرت خرید، تحول دیجیتال و اشتغال مردم ارتقا می یابد. اگرچه هنوز ویژگی ها و خدمات این گوشی داخلی اعلام نشده است، اما ظاهرا استفاده از سیستم عامل بومی یکی از این ویژگی ها است.
امکان تجمیع گوشی های ایرانی توسط اپراتورها از دیگر موارد اعلام شده است. ارائه گوشی های همراه با سیم کارت از اپراتورهای معتبر دنیا یکی از خدماتی است که سال ها در کشورهای توسعه یافته ارائه می شود. باندلینگ تلفنی مجموعه ای از چندین محصول به همراه قیمت آنها در یک بسته همراه با تلفن است که توسط اپراتورها به مشتریان ارائه می شود.
برخی از اپراتورها از برنامه های تلفن همراه استفاده می کنند. به گونه ای که گوشی های برندهای مختلف و خدمات اینترنت و مکالمه خود را به صورت بسته ای در اختیار کاربران خاص قرار می دهند و در هنگام تحویل گوشی به مشتریان، شرایط را تعیین و هزینه را در چند نوبت محاسبه می کنند.
معمولاً با این گوشی برنامه ای وجود دارد که به آنها اجازه می دهد تا پایان پرداخت ها از تلفن استفاده کنند. به عنوان مثال گوشی در اختیار کاربرانی قرار می گیرد که دارای سیم کارت هستند و مشتریان به هیچ وجه نمی توانند سیم کارت را تعویض کنند و تا زمانی که واریزی گوشی را به طور کامل پرداخت نکرده باشند می توانند از خدمات تماس و اینترنت این سیم کارت استفاده کنند. شرایط یکپارچه سازی کار نمی کند، پس از مهلت تعیین شده، تلفن از رجیستر حذف می شود و دیگر قابل استفاده نیست.
اگر اپراتورهای ملی بتوانند گوشی ایرانی را برای مشترکین خود بسته بندی کنند، به این معنی است که هر اپراتور با ارائه تلفن ایرانی، مشترک را ملزم به استفاده از امکانات اپراتور خود می کند و در مقابل، می توان تلفن همراه را با شرایطی از جمله دریافت همراه کرد. حواله ها و این مشکل ممکن است سهم گوشی های ایرانی را در بازار افزایش دهد.
در شرایطی که تولید گوشی های ایرانی در دولت های گذشته از جمله در ابتدای دولت سیزدهم مورد توجه قرار گرفت، توجه ویژه ای به این موضوع شد. عیسی زارع پور – وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات – از همان روزهای ابتدایی ماموریت خود اعلام کرد که از تلفن همراه ایرانی با قابلیتهای مناسب استفاده میکند و تلفنهای همراه داخلی میتوانند با همتایان خارجی خود رقابت کنند.
وی در عین حال درباره برنامه وزارت ارتباطات برای تولید تلفن همراه ایرانی گفت که سالانه حدود 10 تا 15 میلیون گوشی تلفن همراه به ایران وارد می شود که ارزش این واردات حدود 3 تا 5 میلیارد دلار است. ظرفیت تولید تلفن همراه خوبی در کشور وجود دارد اما باید بازار آن در کشور شکل بگیرد و مردم به این تلفن های همراه اعتماد کنند. از توانایی های جوانان استفاده می شود، باعث ایجاد اشتغال، ایجاد اعتماد به نفس در مردم و جامعه می شود و از گوشی های خارجی ارزان تر است.
این مشکلی است که برخی از فعالان بازار موبایل به آن اشاره می کنند و می گویند در ابتدا نمی توان تولیدکننده قطعات موبایل شد و در واقع لزومی هم ندارد و فقط در معاونت تحقیق و توسعه است. ، ما باید برای راحت تر کردن نرم افزارها و برنامه ها گام برداریم. به عنوان مثال، سه کشور هند، ویتنام و اندونزی و چندین کشور آمریکای جنوبی مانند برزیل با ایجاد خطوط مونتاژ تلفن همراه شغل های زیادی ایجاد کرده اند و با تجربه این سال ها و با توجه به هزینه کم نیروی کار، امروز یکی از بزرگترین مراکز تولید گوشی های تلفن همراه است و به برندهای محبوب تبدیل شده است.
در همین راستا، وزیر ارتباطات اواخر بهار امسال اعلام کرد که تلاش دارد با کمک وزارت حراست زمینه تولید تلفن در کشور را فراهم کند و برنامه ای برای استفاده از ظرفیت ها طراحی شده است. که در کشور برای تولید گوشی وجود دارد. همچنین در منطقه ویژه اقتصادی پیام نیز زمین در اختیار چند شرکت قرار گرفته و در حال نصب خط تولید هستند.
با گذشت چند ماه از این مشکل، مدیرعامل فرودگاه بین المللی و منطقه ویژه اقتصادی پیام جزئیات جدیدی از این مشکل را اعلام کرد. وی در این زمینه گفت: تولید تلفن همراه یکی از طرح هایی است که در دولت قبل راه اندازی شده است، 13 شرکت خصوصی برای احداث خط تولید خود در این منطقه به آنها مراجعه کردند که از این تعداد دو دستگاه به بهره برداری رسید و پیش بینی آنها این است. : تا پایان سال حداقل یک میلیون گوشی تولید می شود که یک سوم آن گوشی های هوشمند و بقیه به صورت دکمه ای خواهد بود.
ICTNN
تیم تحرریه شبکه خبری فناوری اطلاعات و ارتباطات