امروزه بحث پیرامون اینترنت ماهواره ای استارلینک داغ است و سوالات زیادی در مورد آن مطرح می شود، مانند اینترنت ماهواره ای چیست.
به گزارش ICTNN، پس از شتاب گرفتن فعالیت اینترنت ماهواره ای در سایر کشورها، چند سالی است که این فناوری در ایران مورد توجه قرار گرفته است و پس از چند ماه بهره برداری از این نوع ماهواره در کشور، اخیرا در جلسه شورای نظارت بر این امر صورت گرفت. اتحادیه بین المللی مخابرات، اسپیس ایکس موظف شد برای ارائه خدمات اینترنت ماهواره ای خود با جمهوری اسلامی ایران همکاری کند.
با این حال، هدف پروژه اینترنت ماهواره ای Starlink که تحت نظارت شرکت SpaceX ایلان ماسک اجرا می شود، آوردن اینترنت پرسرعت به بسیاری از نقاط جهان، به ویژه در مناطقی است که دسترسی به اینترنت قبلا امکان پذیر نبود. . .
ایده استفاده از ماهواره برای اتصال به شبکه جهانی اینترنت جدید نیست، بنابراین در اوایل دهه 90 شرکت Teledesic برای انجام این کار ایجاد شد. این شرکت و شرکتهای مشابه پس از ارسال بسیاری از ماهوارهها، در حالی که همچنان با مشکل اتصال ضعیف مواجه بودند، ورشکست شدند. با این حال، پروژه Starlink تفاوت های قابل توجهی با سایر پروژه ها دارد، از جمله هزینه کمتر قرار دادن ماهواره ها در مدار، سرعت بیشتر و کاهش تاخیرهای ارتباطی.
این ماهواره با توجه به ویژگی های ذاتی خود مانند پایداری، انعطاف پذیری، تاخیر کم و تامین ظرفیت قابل توجه و ارزان، می تواند کمک شایانی به پرکردن شکاف دیجیتال در کشور و سیگنال دهی به مناطق محروم و دورافتاده و به عنوان بخش مهمی از زیرساخت ها کند. . و لایه خدمات اساس معماری شبکه اینترنت یک نقش آفرین است. در همین راستا، شرکت فضایی اسپیس ایکس پروژه اینترنت ماهواره ای «استارلینک» را در سال 2015 با هدف ارائه پوشش گسترده اینترنتی راه اندازی کرد.
امروزه اینترنت ماهواره ای در برخی از کشورها کم و بیش شروع به کار کرده است و در ایران گاهی گفته می شود نزدیک به 100 استارلینک فعال شده است، اما مسئولان تاکید کرده اند که اگر این فناوری بخواهد به صورت قانونی در کشور فعالیت کند، استقبال می شود. انجام دادن.
به عنوان مثال وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات چندین بار این موضوع را مطرح کرده و گفته است که طبق قوانین بین المللی، هر اپراتور اینترنت ماهواره ای که بخواهد در خاک یک کشور خدمات ارائه دهد، باید قوانین سرزمینی این کشور را رعایت کند. به گفته وی، این قوانین به همه این اپراتورها از جمله استارلینک ابلاغ شده است و در صورت پذیرش این قوانین، از فعالیت آنها استقبال می کنند. در واقع 3000 روستا هستند که هنوز به اینترنت متصل نیستند و می توانند از طریق این اقدام به اینترنت متصل شوند.
سرانجام پس از پیگیری های انجام شده در اوایل تابستان امسال، اتحادیه بین المللی مخابرات (ITU) اعلام کرد که ارائه خدمات توسط استارلینک به مرزهای جمهوری اسلامی ایران به دلیل عدم رعایت قوانین سرزمینی مجاز نیست. قوانین
بر اساس یکی از مصوبات ITU، ارائه خدمات توسط یک شرکت خارجی در داخل مرزهای کشور دیگر منوط به اخذ مجوز از آن کشور است و با بررسی های انجام شده مشخص شد که Starlink هیچ مجوزی از ITU دریافت نکرده است. جمهوری اسلامی ایران هنوز اینترنت ماهواره ای ارائه نکرده است.
اما پس از گذشت چندین ماه، در نشست اخیر شورای تنظیم مقررات رادیویی اتحادیه بین المللی مخابرات یا RRB، از اسپیس ایکس برای همکاری با جمهوری اسلامی ایران برای ارائه خدمات اینترنتی خود از طریق ماهواره دعوت شد.
در این جلسه اسناد و مدارک تکمیلی ایران در خصوص عملکرد غیرمجاز سامانه ماهواره ای استارلینک در ایران بررسی شد و جلسه به اتفاق آرا تشخیص داد که خدمات اینترنت ماهواره ای ارائه شده توسط این شرکت مغایر مقررات بین المللی و اسپیس ایکس (مالک اینترنت ماهواره ای) استارلینک است. ) و کشورهای مسئول سریعا قوانین سرزمینی ایران را رعایت کرده و نسبت به اخذ مجوز فعالیت در ایران از طریق مراجع نظارتی در کشور اقدام کنند.
به این ترتیب گام مهمی برای قانونی شدن فعالیت استارلینک در کشورمان برداشته شده است تا هموطنان بتوانند به صورت قانونی از این سرویس استفاده کنند.
چند روز پس از اعلام این خبر، وزیر ارتباطات در حاشیه جلسه هیات دولت به آن اشاره کرد و گفت: نمایندگان شرکت ارائه دهنده اینترنت ماهواره ای استارلینک می توانند پس از مذاکره با سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات ایران و پذیرش ایران، فعالیت خود را آغاز کنند. تصمیم گیری قوانین سرزمینی .
ICTNN
تیم تحرریه شبکه خبری فناوری اطلاعات و ارتباطات