اگرچه حذف اپلیکیشن های ایرانی از فروشگاه های آنلاین آمریکا به چندین سال قبل برمی گردد و این مشکل سال گذشته نیز تکرار شد، اما تحقیقات نشان می دهد در روزهای اخیر چندین اپلیکیشن ایرانی به دلیل تحریم ها از گوگل پلی حذف شده اند.
به گزارش ICTNN، بحث نبرد شرکت های خارجی و فروشگاه های آنلاین آمریکایی با اپلیکیشن های ایرانی به سال ۲۰۱۶ برمی گردد. هنگامی که اپل تنها چند ماه پس از بازکردن درهای فروشگاه آنلاین خود به روی اپلیکیشن های ایرانی در سپتامبر 2016، با دستور دونالد ترامپ، رئیس جمهور به موقع ایالات متحده برای اعمال تحریم، برخی از اپلیکیشن های ایرانی را از اپ استور حذف کرد. علیه ایران موضوع حذف اپلیکیشن های ایرانی از اپ استور حل نشده است و دو هفته بعد از اپل، گوگل نیز با همان توجیه تحریم های دولت آمریکا علیه ایران، نرم افزارهای ایرانی را از گوگل پلی – فروشگاه آنلاین نرم افزار اندروید – حذف کرد.
در همین مدت وزیر سابق ارتباطات و فناوری اطلاعات دولت دوازدهم از پیگیری قانونی حذف برنامه های ایرانی از اپ استور خبر داد. این روند تا آبان ماه سال گذشته ادامه داشت تا اینکه Google Security Shield به برخی از کاربران یک پیام رسان ایرانی هشدار داد و آن را حذف کرد. برای توضیح بیشتر این مشکل، این پیام رسان در اطلاعیه خود اعلام کرد که در حال حاضر هیچ آپدیت جدیدی منتشر نکرده و دسترسی های قبلی خود را اصلاح نکرده است و این دسترسی ها کاملاً متعارف و مشابه سایر پیام رسان ها و شبکه های اجتماعی بوده است. به دلایل سیاسی محدود نشده است و از امنیت کاربر برای دسترسی به خدمات بین المللی پشتیبانی نمی کند. همچنین مدیر عامل این پیام رسان از پیگیری های لازم برای رفع این مشکل خبر داد که سه بار به گوگل ایمیل زده اند اما به نظر می رسد پاسخ آنها از قبل تعیین شده بوده و انتظار دریافت پاسخ با توجه به نامه های ارسالی را نداشته اند. .
اما چند روز بعد گوگل پلی چندین پیام رسان و اپلیکیشن ایرانی را حذف کرد و بررسی ها نشان داد که نه تنها خود اپلیکیشن ها، بلکه اکانت های متعلق به این شرکت ها نیز از گوگل پلی حذف شده اند. و بررسی های اولیه نشان داد که گوگل این برنامه ها را به دلیل ممنوعیت حذف کرده است. عیسی زارع پور – وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات – با آگاهی از این موضوع به نمایندگان ذیربط دستور داد تا در تعامل با شرکتهای صاحب این پلتفرمها، جنبههای فنی و حقوقی این موضوع را بررسی کنند. اقدامات مناسب .
وی خاطرنشان کرد: صاحبان برخی از پلتفرم های پیشرو در دنیا که خود را صاحبان انحصاری حوزه فناوری اطلاعات می دانند، سال هاست با اتخاذ سیاست های انحصاری و استانداردهای چندگانه سعی کرده اند از رشد و توسعه فناوری در ایران گران قیمت جلوگیری کنند. . ، و این اولین بار است. اینطور نیست که به بهانه تحریم، مردم ما و حتی کاربران ایرانی در سراسر جهان از نعمت استفاده از محصولات تولید شده توسط متخصصان جوان این کشور محروم باشند. این سوال اگرچه چندین بار به بهانه های مختلف مطرح شده است، اما تکرار آن در شرایط کنونی که پلتفرم های ایرانی در عرصه های مختلف پیشرفت خوبی داشته اند و مردم نیز به استفاده از آن علاقه نشان داده اند، این شبهه را تقویت می کند که چنین تصمیماتی سیاست است.
بیشتر بدانید:
چند نکته در هشدار گوگل به کاربران پلتفرم های ایرانی
در همین راستا بررسی ها نشان می دهد که در چند روز گذشته برخی دیگر از اپلیکیشن های ایرانی مانند دیوار، تپسی، دیجی کالا و اپ از فروشگاه گوگل پلی حذف شده اند. هنوز نظرات و اطلاعیه های رسمی از سوی مدیران و مسئولان مربوطه در این زمینه منتشر نشده است، اما در برخی گزارش ها به نقل از مدیرکل یکی از اپلیکیشن های حذف شده از گوگل پلی، از دست رفتن این مدل از رویدادها خبر داده شده است. برای کاربران عمومی، چون نیاز به اپلیکیشن وجود دارد، کاربران مجبورند اپلیکیشن را از منابع دیگری دانلود کنند و از سوی دیگر، برخی از کاربران می توانند آن را از منابع ناشناس دانلود کنند.
کارشناسان این حوزه می گویند که در بحث گوگل پلی با دو چالش روبرو هستیم که باید از هم جدا شوند. اولین مورد حذف برنامه ها از Google Play و دوم حذف آنها از تلفن است. در حالت اول به دلیل وجود کافه بازار و مایکت و … این مشکل برای کاربران در ایران مشکلی ندارد. مشکل دوم، اگرچه احتمال کمتری دارد، به دلیل تسلط گوگل بر سیستم عامل اندروید است و از آنجایی که نسخه بومی آن را نداریم، ممکن است این مشکل به یک مشکل تبدیل شود.
لازم به ذکر است که یکی دیگر از چالش های بزرگ حذف اپلیکیشن ها از فروشگاه گوگل برای کاربران خارجی است، چرا که اپلیکیشن های ایرانی و داخلی قابل عرضه در خارج از کشور نیستند. بنابراین، برای استفاده از این اپلیکیشن ها، کاربرانی که در خارج از کشور هستند، باید آن ها را از فروشگاه های داخلی دانلود و نصب کنند که سخت و بعید است. همچنین گاهی اوقات این اپلیکیشن ها به دلیل فنی اعلام شده توسط گوگل پلی حذف می شوند و پس از مدتی به گوگل استور باز می گردند، اما همانطور که گفته شد معمولا بهانه تحریم آمریکا مهمترین دلیل حذف است.
ICTNN
تیم تحرریه شبکه خبری فناوری اطلاعات و ارتباطات