بازی های رایانه ای زمانی برای افراد اعتیاد آور می شوند که فرد شروع به احساس در رابطه و در قالب شخصیت های بازی کند. در واقع فرد قصد دارد برای رسیدن به اهداف شخصیت به بازی ادامه دهد و یا اینکه به عنوان عضوی از یک تیم ورزشی برای رسیدن به موفقیت در آن تیم تلاش کند.
به گزارش ICTNN، تحقیقات نشان داده است که بازی های رایانه ای به ویژه بازی های آنلاین اساساً آنها به بازیکنان اجازه میدهند رفتاری بسیار متفاوت از شخصیت عادی خود داشته باشند، مثلاً یک نوجوان خجالتی میتواند ناگهان به یک فرد اجتماعی تبدیل شود یا یک فرد منفعل میتواند به یک فرد پرخاشگر تبدیل شود، اما خوب است بدانید که اعتیاد به رایانه و رایانه بازی ها در دسته بندی اختلالات روانی و روانی قرار نمی گیرند.
بسیاری از کارشناسان حوزه روانشناسی بر این باورند که انجام بازی های رایانه ای مانند قمار یک فرآیند اعتیادآور است و طبق بررسی ها حدود 10 درصد از بازیکنان و کاربران بازی های رایانه ای رفتاری از خود نشان می دهند که نشان دهنده اعتیاد آنها است. امروزه به دلیل استفاده زیاد از کودکان بازی رایانه ای و برای تبدیل آن به مهمترین سرگرمی خود، نوع و نحوه استفاده از بازی های رایانه ای مهم است و نیاز به توجه ویژه دارد.
رایانههایی که امروزه تقریباً در تمام جنبههای زندگی بشر راه پیدا کردهاند، مانند سایر محصولات ساخت بشر، دو روی سکه دارند که یکی استفاده صحیح و مفید است. پیشرفت کسب و کار و طرف دیگر استفاده نادرست و نادرست است که گاه آسیب های زیادی به بار می آورد و در این میان بازی ها با استفاده از تصاویر و صداهای متحرک هیجان انگیز دنیایی از هیجان را به افرادی که هوس پویایی دارند عرضه می کند و این است کشش و کشش بزرگی که جسم و روح آنها را به بردگی می کشد. ، او را مطیع می کند و به دنیایی از تخیلات می برد که خود را محور و قهرمان اصلی داستان می دانند.
به گفته کارشناسان، بازی های رایانه ای با ترفندهای مختلف چنان بر ذهن و اعصاب کودکان اثر می گذارد که در واقع خود به بخشی از ماشین آلات تبدیل می شوند. بازی های رایانه ای زمانی که کودک برای ساعات طولانی به تنهایی در بازی غوطه ور شود مخرب خواهد بود، بنابراین والدین باید زمان بیشتری را با کودکان و نوجوانان خود بگذرانند تا از آسیب این بازی ها کاسته شود. زمانی که افراد قمار می کنند، مغز آن ها اندورفین تولید می کند، این همان چیزی است که قماربازان و معتادان به مواد مخدر احساس می کنند. اگر نوجوان معتاد به بازی های رایانه ای برای انجام تکالیف و مدرسه نیاز به استفاده از رایانه داشته باشد، وسوسه می شود.
در این راستا، برنامه های درمانی ویژه نوجوانان با جداسازی فرد از محیط زندگی فعلی آغاز می شود. مثلاً یک اردوی تابستانی یا یک برنامه تفریحی در طبیعت و خارج از شهر که نوجوان را از محیط عادی روزمره اش جدا می کند و او را در موقعیتی قرار می دهد که دنیای واقعی را تجربه کند. پس از قرار گرفتن در فضای جدید، زمانی را به فعالیت هایی که از قبل برنامه ریزی کرده اید اختصاص دهید.
البته در این زمینه باید در نظر داشت که برنامه ریزی خوب و انتخاب های مناسب در این راه حل بسیار موثر است. به گفته کارشناسان، به همین ترتیب، فرستادن نوجوانان به چالش های اجتماعی یا اردوهای هیجان انگیز با فضای رقابتی شدید، باعث می شود که این اقدام نتیجه معکوس داشته باشد و نه تنها تأثیر مثبتی نداشته باشد، بلکه آثار مخربی نیز برجای بگذارد. بنابراین استفاده از کمپ های تفریحی و حضور در طبیعت به گونه ای که متناسب با نیاز فرد طراحی و برنامه ریزی شده باشد می تواند موثر باشد و در مراحل حادتر استفاده از عناصر درمانی با مشاوره روانشناسان متخصص موثر خواهد بود.
اما برخی از اثرات فیزیکی اعتیاد به بازی های رایانه ای شامل سندرم تونل کارپال (نوعی بیماری مرتبط با مچ دست)، میگرن، اختلالات خواب، کمردرد، اختلالات خوردن، عدم توجه به بهداشت شخصی است. همچنین اگر فردی دو یا سه مورد از علائم مانند میل و علاقه به مهم نبودن، نشان دادن زمان، کنترل نکردن زمان خود، اتلاف وقت، تاثیر منفی بر سایر جنبه های زندگی، پنهان شدن از بازی و اینترنت در هنگام بروز مشکلات، دفاع از عملکرد، سوء استفاده از پول و احساسات متعدد را می توان در دسته معتادان به اینترنت و بازی های رایانه ای دسته بندی کرد.
مهمترین اقدامات برای کاهش پیامدهای منفی بازی های رایانه ای
در این میان والدین باید بیش از سایر بازی ها به بازی های تصویری خلاقانه ای که کودکان و نوجوانان برای حل معما از آن ها استفاده می کنند توجه کنند و آنها را به سمت این گونه بازی ها سوق دهند. بنابراین هر چه ارتباط والدین و فرزندان صحیح تر باشد انگیزه های کمتری برای استفاده از این گونه بازی های خشونت آمیز فراهم می شود، در غیر این صورت مقصر اصلی والدینی هستند که ساعات طولانی را در مقابل تلویزیون، کامپیوتر، ویدئو، بازی یا فیلم سپری می کنند. . ویدیوها را آپلود کنید
مسئولان و سازمان های ذی ربط نیز در این زمینه تذکرات لازم را می دهند، به عنوان مثال، رئیس پلیس فتای تهران بزرگ در این خصوص گفت; بسیاری از بازی های معروف دارای قابلیت صحبت یا چت به صورت متنی، صوتی و تصویری هستند که متأسفانه والدین از خطرات آن بی اطلاع هستند و در این میان مجرمان سایبری نیز با هویت جعلی درگیر بازی های آنلاین می شوند و اقدام به فریب کاربران به ویژه کودکان می کنند. و نوجوانان نیز بنابراین والدین باید ضمن رعایت رده سنی بازی ها برای فرزندان خود، ارتباطات آنها را در بازی های آنلاین نیز به دقت زیر نظر داشته باشند.
ICTNN
تیم تحرریه شبکه خبری فناوری اطلاعات و ارتباطات