اینترنت کودکان حدود هشت ماه پیش با هدف محافظت از کودکان در برابر آسیب در فضای مجازی رونمایی شد. بر اساس آخرین اعلام مسئولان، تاکنون یک میلیون نفر از این سرویس استفاده کرده اند.
به گزارش ICTNN، گسترش فضای مجازی باعث شده تا روز به روز لایه های بیشتری از شهروندان درگیر آن شوند. شبکه اینترنت اگر زمانی فقط در اختیار ارتش آمریکا بود و بعدها عمدتاً در حوزه علمی و دانشگاهی مورد استفاده قرار می گرفت، اما امروزه وارد تمام حوزه های سرگرمی، بازرگانی، مالی، مهندسی و حتی اجتماعی شده است. جنبه اجتماعی- ارتباطی یا تفریحی اینترنت که امروزه اهمیت زیادی پیدا کرده و از طریق اپلیکیشن های پیام رسان، زمینه ساز گسترش ارتباطات اجتماعی در فضای مجازی شده است، علاوه بر ویژگی های مثبتی که به ارمغان آورده است. خطراتی را برای همه اقشار شهروندان به ویژه کودکان ایجاد کرده و به نوجوانان نیز تبدیل شده است.
اما کودکان یکی از گروه های شهروندانی هستند که آسیب پذیرترین افراد در برابر آسیب های اینترنت هستند. آسیب هایی مانند آزار و اذیت جنسی در فضای مجازی یا حتی اصولاً دانستن قبل از سن بلوغ برخی از مسائل مربوط به بزرگسالان که می تواند باعث بلوغ زودرس و حتی آسیب های روحی شدید در بزرگسالی شود. اینجاست که به گفته کارشناسان، لازم است دولت ها علاوه بر والدین وارد عمل شوند و بسترهای ویژه ای برای استفاده کودکان از اینترنت ایجاد کنند تا آسیب پذیری این قشر آسیب پذیرتر جامعه کاهش یابد.
اما در ایران و در دولت های گذشته تاکید شده که اخلاق، اینترنت کودکان و آینده جوانان و صیانت از آن مهم است، بنابراین یکی از برنامه هایی که در دستور کار وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات قرار گرفته است. کاهش انگل های فضای مجازی اینترنت کودکان است.
در نهایت با آغاز به کار دولت سیزدهم این طرح شهریور سال گذشته توسط وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات ارائه شد. در خصوص جزئیات این طرح می توان گفت که با دسترسی به سایت ارائه شده با عنوان «اینترنت کودک» به پدران و مادران اطلاع داده شده است که می توانند با استفاده از چند روش، دسترسی فرزندان خود به سایت های مختلف اینترنتی را مدیریت کنند. همچنین در قسمتی از سایت رتبه یا لیست سایت های اینترنتی ذکر شده است و با ورود به این قسمت چهار عنوان سایت با رنگ های سبز، سفید، زرد و نارنجی مشاهده می شود که هر کدام شامل لیستی از سایت های قابل دسترسی کودکان می باشد. و نوجوانان
با راه اندازی سرویس اینترنت کودکان و نوجوانان (سرویس 456)، سه امکان به منظور حمایت از کودکان در فضای مجازی به خانواده ارائه می شود. ابتدا با شماره گیری *456، سپس از طریق وب سایت و در نهایت از طریق اپلیکیشن 456، این امکان برای خانواده ها فراهم می شود که دسترسی به اینترنت فرزندان و نوجوانان خود را با توجه به سن و شرایط آنها تعریف و مدیریت کنند. برای این منظور چهار سطح دسترسی تعریف شده است که در قالب چهار رنگ تعریف شده است. در حال حاضر رنگ سبز (برای کودکان زیر 5 سال) در بین اپراتورها فعال شده است و به زودی سایر سطوح دسترسی تعریف می شود.
بیشتر بدانید:
اینترنت کودکان چه مسیری را طی کرده است؟
در حال حاضر بیش از هشت ماه از رونمایی این طرح می گذرد و می توان این سوال را مطرح کرد که از زمان ورود اینترنت برای کودکان تا کنون چقدر از طرح مذکور استقبال شده است؟ عیسی زارع پور وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات اخیرا در مورد میزان استقبال از اینترنت کودکان گفت: آخرین آماری که در این زمینه دارند حاکی از آن است که یک میلیون نفر از این سرویس استفاده کرده اند اما جامعه ای بالغ بر 16 میلیون دانش آموز و وجود دارد. امید است همه باید از این فرصت استفاده کنند.
وی خاطرنشان کرد: هر چه بیشتر استفاده شود مشکلات زایمان آشکارتر و روز به روز بهتر خواهد شد. زارع پور همچنین از تمامی مدیران مدارس خواست تا در انجمن اولیا و مربیان این خدمت را به والدین آموزش دهند و توضیح دهند. زیرا والدینی که فرزندان خردسال دارند مطمئناً نگران آسیب زدن به خود با استفاده از فضای مجازی هستند.
کارشناسان معتقدند این طرح اقدام مناسبی برای ارائه خدمات مناسب به کودکان و دادن قدرت به خانواده ها برای ارائه اینترنت به فرزندانشان است. مشروط بر اینکه سایر طبقات اجتماعی را در بر نگیرد. آنها همچنین تأکید می کنند که اختیار و کنترل نباید از والدین سلب شود. در واقع اساس اینترنت برای کودکان ارائه سرویسی است که به والدین امکان کنترل، نظارت و مدیریت فرزندان خود را می دهد و نباید چنین امکانی ایجاد کند که گاهی دولت ها در محل والدین تصمیم گیری کرده باشند و فقط در یک مکان خاص تصمیم گیری کنند. تعداد سایت ها، اما خوب است که سایت هایی وجود دارد که باعث آرامش والدین می شود و مشکلی در این زمینه وجود ندارد.
ICTNN
تیم تحرریه شبکه خبری فناوری اطلاعات و ارتباطات