وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات معتقد است ایجاد شبکه ملی اطلاعات یکی از وظایف خطیر وزارت ارتباطات است و قصد دارند در سال جدید به 75 درصد پیشرفت این شبکه دست یابند.
به گزارش ICTNN، از اواخر سال 1383 طرح شبکه ملی اطلاعات مطرح شد و کاهش وابستگی به شبکه جهانی اینترنت دلیل اصلی اجرای آن دانسته شد. در سند لزوم تبیین الزامات شبکه ملی اطلاعات ذکر شده است که این شبکه به عنوان زیرساخت ارتباطی کل فضای مجازی، مشابه تمامی شبکه های کشور است. لازم به ذکر است این شبکه از زیرساخت های ارتباطی با مدیریت داخلی کاملا مستقل، شبکه ای محافظت شده از اینترنت و شبکه ای با امکان ارائه انواع محتوا و خدمات ارتباطی در سراسر کشور برای مردم تشکیل شده است.
شبکه ملی اطلاعات در چارچوب قوانین جمهوری اسلامی ایران با حمایت همه جانبه سایر اقدامات آموزشی، حقوقی و قضایی، پاسخگوی نیازهای ارتباطی همه نوع ذینفع از جمله حداقل یکی از آنها در داخل کشور است. ، بهینه و مطمئن و امکان ارائه انواع خدمات و محتوای فضای مجازی در زمینه های مختلف اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی، سیاسی، امنیتی و دفاعی از کشور فراهم می شود. همچنین در سند ضرورت تبیین الزامات شبکه ملی اطلاعات، بر ایجاد شبکه ای با قابلیت برقراری ارتباط امن و پایدار بین دستگاه ها و مراکز حیاتی کشور و میزبانی داخلی در صورت عدم وجود تاکید شده است. شبکه جهانی اینترنت
اما در سال های بعد از سال 1383 اجرای این طرح به کندی پیش می رفت تا اینکه در دولت یازدهم بر اجرای این طرح نظارت و در نهایت در پایان همان دولت ابلاغ شد که فازهای اول، دوم و سوم افتتاح شد. و رونمایی کرد. اما با توجه به کارآمدی دولت سیزدهم توجه بیشتری به این پروژه شد، بنابراین طرح تسریع در اجرای شبکه ملی ارتباطی از ابتدای پاییز 1400 آغاز شد و همچنان در مرحله اجراست.
بر این اساس، تحقق شبکه ملی اطلاعات در یک سال گذشته در رأس برنامه های وزارت ارتباطات قرار گرفت و در راستای تحقق این مهم، تمامی امکانات این وزارتخانه بسیج شد. اولویت اول وزارت ارتباطات اجرای شبکه ملی اطلاعات در سطوح مختلف است و شورای راهبردی توسعه شبکه ملی اطلاعات نیز با مسئولیت وزیر ارتباطات تشکیل شده و هر هفته جلسه ای برگزار می کند. هفت پروژه کلان تعریف شده است که بر اساس مصوبه شورای عالی فضای مجازی در سال 1398 است که در این طرح انتساب نهادهای مختلف برای تحقق شبکه ملی اطلاعات تعریف شده است که 37 بند از 53 بند آن تعیین شده است. مستقیما به وزارت ارتباطات برگردید. 200 زیر پروژه برای دستیابی به اهداف تعریف شده است که در این جلسات اردویی پیشرفت این پروژه ها بررسی می شود.
در همین رابطه عیسی زارع پور وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات اخیرا درباره وضعیت پیشرفت شبکه ملی اطلاعات گفت: ایجاد شبکه ملی اطلاعات یکی از وظایف خطیر وزارت ارتباطات است که به عهده وزارت ارتباطات گذاشته شده است. بر اساس مصوبه شورای عالی فضای مجازی. با تلاش وزارت ارتباطات، پیشرفت شبکه ملی اطلاعات از ابتدای دولت تاکنون به 60 درصد در مقابل 23 درصد رسیده است و برنامه امسال ما این است که این رقم را به 75 درصد برسانیم.
وی با بیان اینکه «شبکه ملی اطلاعات یک شبکه پرسرعت، باکیفیت و امن است»، افزود: محدودیت های اینترنت ربطی به شبکه ملی ارتباطی ندارد و هر چه سرعت شبکه در داخل کشور بیشتر شود، سرعت اینترنت بیشتر می شود.» ما اینترنت ملی نداریم، یک شبکه داخلی وجود دارد که ارتباطات در آن جریان دارد، داخل این شبکه همه نوع اطلاعات را به گردش در می آورد.
همچنین چندی پیش علی بهادری جهرمی، سخنگوی دولت از رشد 30 درصدی این شبکه در 20 ماهه خبر داد و گفت: بر اساس گزارش های مراجع رسمی از جمله شورای عالی فضای مجازی، از سال 1383 روند تاسیس این شبکه آغاز شده است. شبکه ملی اطلاعات آغاز شد تا شروع به کار دولت سیزدهم، دستاورد و پیشرفت کمتر از 30 درصد بود اما در دو سال گذشته تکمیل اطلاعات شبکه ملی به حدود 60 درصد رسیده است. یعنی در 20 ماه حدود 30 درصد پیشرفت داشته ایم که نشان از توجه دولت به این حوزه دارد.
یکی از برنامه های اصلی دولت سیزدهم تکمیل پروژه اتصال روستاهای بالای 20 خانوار به اینترنت است. سیاست اصلی پیگیری این پروژه در دولت سیزدهم رعایت اصل عدالت در توسعه ارتباطات تا حد امکان بوده است به این معنی که استان هایی که کمترین درصد پیشرفت را در این پروژه دارند در اولویت قرار می گیرند و کار انجام می شود. آنجا ادامه خواهد داد. با سرعت بیشتر
بدین ترتیب با تلاش های صورت گرفته از ابتدای تاسیس دولت سیزدهم تا اواسط فروردین ماه سال جاری، 3425 روستای بالای 20 خانوار به شبکه اینترنت متصل شده اند که با احتساب این تعداد روستای جدید، تعداد روستاها با اتصال بیش از 20 خانوار به شبکه ملی اطلاعات در ابتدا به 80 درصد افزایش یافته است، دولت تاکنون به 91 درصد رسیده است.
اکثر روستاهایی که در آنها پوشش اینترنتی ایجاد شده است از جمله روستاهایی هستند که از نظر وجود زیرساخت هایی مانند جاده، برق و زیرساخت های شبکه که از الزامات برقراری پوشش اینترنتی است، در محرومیت قرار گرفته اند.
ICTNN
تیم تحرریه شبکه خبری فناوری اطلاعات و ارتباطات