رمزارزها یا توکنها مجموعهای از کدها هستند که با الگوریتمهای خاصی تولید میشوند و بسته به طرفدارانی که دارند یا خوششانس بودن افراد نسبت به آنها ارزشمند میشوند. این توکن ها در کیف پول های مخصوص ذخیره می شوند. رمزارزها فرآیند پیچیده و دشواری نیستند و مهم ترین نکته اعتبار آنهاست. افرادی که با این بازار و این فناوری آشنایی ندارند، بدون اینکه ارزش واقعی این ارزهای دیجیتال را بدانند، تنها دستور پخت خود را می سنجند و گرفتار می شوند. بنابراین، دانستن خطرات ارزهای دیجیتال یک موضوع بسیار مهم است.
گفته شده است که فلسفه اصلی ارزهای دیجیتال بر تمرکززدایی است. به این معنا که فضای جدیدی را در پول و سایر حوزهها به تصویر میکشد که به جای داشتن منبع قابل اعتماد از افراد مانند موسساتی مانند بانکهای مرکزی، باید با ارزشی بر اساس آنچه مردم مایل به انجام آن هستند جایگزین شود.
علی محمد رجبی – رئیس مرکز تشخیص فعالیتهای سایبری پلیس فتا – روند تهدید بازار ارزهای دیجیتال را برجسته میکند و میگوید که رایجترین جرم در حوزه ارزهای رمزپایه این است که افراد ناآگاهانه به برخی افراد اعتماد میکنند و به آنها پول میدهند. برای آنها ارزهای دیجیتال بخرید. برخی از این کلاهبرداران و کارشناسان جعلی پس از دریافت پول به هیچ وجه ارز دیجیتال نمی خرند و ناپدید می شوند. برخی دیگر ارز دیجیتال می خرند و رمزهای کیف پول افراد را نزد خود نگه می دارند و پس از مدتی کیف پول را خالی می کنند.
مورد خطرناک بعدی هک کیف پول یا حساب های کاربری در صرافی ها است. بنابراین، هر فردی که وارد این عرصه می شود باید بداند که با این تهدیدات مواجه است. روند رسیدگی به این جرایم در پلیس فتا نیز بسیار پیچیده است زیرا بسیاری از مجرمان خارج از کشور هستند و هویتی ندارند و این موارد بیشتر بین المللی است.
از منظر روانشناسی، شاید طمع افراد را به این بازارها می کشاند و برخی افراد به دلیل خوش بینی، اعتماد کرده و سرمایه خود را از دست می دهند. برای ورود به بازار ارزهای دیجیتال به دانش زیادی در زمینه امنیت، تحلیل اقتصادی بازار و فناوری اطلاعات نیاز است و اگر افراد این دانش را ندارند باید از ورود خودداری کنند. همچنین سهام ارزهای رمزپایه به «متاورس» هم کشیده شده است و کلاهبرداری های زیادی در متاورس تحت عنوان خرید زمین و … انجام می شود که مردم باید مراقب باشند و بدانند که به نفعشان نیست هیچ.
بر اساس این گزارش ریسک بعدی در این حوزه فیشینگ در صرافی ها است. مردم از مبادلات سهام برای تجارت ارزها استفاده می کنند. در این روش مجرمان سایتی کاملا مشابه صرافی اصلی ایجاد می کنند و مانند روش قبلی اطلاعات را از اکانت اصلی تخلیه می کنند. یکی از ریسک های این حوزه این است که به دلیل تحریم ها به بسیاری از مبادلات بین المللی دسترسی نداریم و دارایی های ما را مصادره و تحریم می کنند و حساب های ما را مسدود می کنند. در این شرایط فرد دیگر به اموال خود دسترسی نخواهد داشت. عده ای برای دور زدن تحریم در کشورهای همسایه هویت ایجاد کردند اما پس از مدتی این هویت ها از بین رفت و امروز مردم دیگر نمی توانند دارایی های خود را پس بگیرند.
همچنین مردم می توانند برای گزارش تخلف به سایت پلیس مراجعه کنند که اپراتورها به صورت شبانه روزی با کاربران چت می کنند و علاوه بر آن شماره 096380 برای مشاوره در این زمینه وجود دارد.
ICTNN
تیم تحرریه شبکه خبری فناوری اطلاعات و ارتباطات
کارشناسان بر این باورند که امنیت ارزهای دیجیتال در سطح جهانی دارای دو جنبه است. اولین نکته این است که امنیت این شبکه تضمین شده است و هیچکس نمی تواند امنیت آن را زیر سوال ببرد و زیرساخت هایی که در طول زمان ایجاد شده است مسئولیت امنیت شبکه را تضمین می کند. اما مشکل دیگر مربوط به تقلب هایی است که در این زمینه انجام می شود. در این زمینه، رگولاتورها در سراسر جهان شروع به تدوین قوانین و مقررات کرده اند، اما در هر صورت، فناوری در حال توسعه است و می توان از مردم سوء استفاده کرد. .
ارزهای دیجیتال حوزه رو به رشدی هستند که امن به نظر می رسد، اما تجربه نشان داده است که در این زمینه از مردم سوء استفاده شده است. بنابراین کارشناسان توصیه می کنند افرادی که دانش لازم را در زمینه های امنیتی، تحلیل بازار اقتصادی و فناوری اطلاعات ندارند، وارد نشوند. از این منطقه اجتناب کنید.
اما مشکل دیگر خرید ارزهای دیجیتال یا بیت کوین بی ارزش است. در این زمینه فرآیندی به نام پمپاژ و تخلیه وجود دارد. یک شت کوین ابتدا به صورت رایگان اهدا می شود، سپس در فرآیندی با ارزش پایین، مشتریان را جذب می کند و ارزش آن برای ورود به بازار ارزهای دیجیتال افزایش می یابد. کلاهبرداران با تبلیغات در فضای مجازی و استفاده از افراد مشهور به آن اعتبار می دهند و مردم نیز این ارزهای دیجیتال بی ارزش را خریداری می کنند. پس از مدتی این فرد مشهور از پروژه کنار میرود و ارز دیجیتال سقوط میکند. خرید شات کوین نیز افزایش یافته و حجم ضرر بسیاری از افراد تحت تاثیر این مشکل قرار گرفته است.
بر اساس این گزارش، زمانی که فناوریهای جدید گسترش مییابد و تبلیغات زیادی در اطراف آنها شکل میگیرد، عدهای بهروزرسانی نشده و با تکیه بر تبلیغات و از روی ناآگاهی وارد آنها میشوند. علاوه بر این، افرادی که تحت عنوان حلقه های کلاهبرداری کار می کنند از این ضعف برای کلاهبرداری از قربانیان استفاده می کنند.
در این فضا بیشترین هدف، نهادهایی هستند که مردم برای مشکلات خود به آنها مراجعه می کنند و یکی از آنها بانک مرکزی است. هر ارزی که در یک کشور معامله می شود به اعتبار بانک مرکزی آن کشور ارزش گذاری می شود. به عبارت دیگر، اگر بانکهای مرکزی وجود نداشتند، ارزش تمام اسکناسها، سکهها و سایر اقلام فعلی کاهش مییافت.
مورد بعدی این است که گرفتار بدافزار شوید. در این صورت مجرمان با طراحی کیف پول جعلی و با استفاده از روش های مختلف مانند مهندسی اجتماعی، فرد را مجبور به نصب بدافزار می کنند، سپس هکر پس از دریافت اطلاعات کیف پول، آن را خالی می کند؛ مثل فیشینگ است.
به گفته تحلیلگران، این پدیده نوظهور می تواند خطرات و مشکلات بالقوه ای را به همراه داشته باشد و ارزهای دیجیتال مانند سایر فناوری های نوظهور دارای اشکالاتی هستند. به عنوان مثال، در معاملات املاک و مستغلات، مسائلی مانند کلاهبرداری ممکن است پیش بیاید. در حال حاضر، ما نمی گوییم ملک یا مستغلات یک مشکل است، اما در فضای ارزهای دیجیتال، به دلیل ماهیت اضطراری آن و این واقعیت که بسیاری از علاقه مندان فکر می کنند آنها می توانند سریع ثروتمند شوند، ممکن است کلاهبرداری شوند و از این حس مردمی سوء استفاده کنند. بنابراین آسیب آن این گونه است وگرنه شبکه بلاک چین و دارایی های دیجیتال و کسانی که پشتوانه و کسب و کار حرفه ای و جدی پشت سر دارند، آسیبی به جامعه و افراد وارد نمی کنند. اما این احساس که مردم از دیگران عقب هستند و می خواهند به عقب برسند نیز می تواند آسیب زا باشد.
به گزارش ICTNN، رمزارز به عنوان یک نوع دارایی دیجیتال حدود 13 سال است که در سراسر جهان مورد توجه قرار گرفته است. در گذشته البته در بحث دارایی ها دارایی های نامشهود داشته ایم که می توان به نرم افزارها و سرمایه های فکری افراد و شرکت ها اشاره کرد. اما با توسعه فناوری بلاک چین، نوع خاصی از دارایی ها به نام دارایی های دیجیتال ایجاد شده است و اینها دقیقاً مانند سایر دارایی ها (طلا، دارایی و …) هستند و مالکان در واقع مالک هستند که معروف ترین آنها فعال است. بیت کوین و اتریوم .
تحریریه ICTNN شبکه خبری