اگر بخواهیم مردم از بسترهای داخلی استفاده کنند، باید فضای رقابت ایجاد شود. سال ها پیش، مردم از روترهای “ویژه” استفاده می کردند. ما در آن زمان میدان مسابقه را ایجاد کردیم که از دل آن برنامه «نشان» بیرون آمد که الان خیلی ها از آن استفاده می کنند و از آن راضی هستند.ما که از منظر فنی و تخصصی به این شرایط نگاه می کنیم، مزیت خاصی در این تصمیم نمی بینیم. اگر تحلیل عقلانی وجود دارد باید این تحلیل ها را گفت. وقتی گفته می شود مردم می شنوند و می فهمند و بعد به جای تفسیر دیگران، خودشان دلایل عقلی این اتفاق را تحلیل می کنند. اگر دلیلی وجود ندارد باید عذرخواهی کنیم و بگوییم که اینجا عجولانه عمل کردیم.
ICTNN: پیامدها عواقب بلند مدت محدودیت های اینترنت چیست؟
درست است؛ یک سری عواقب بسیار مشهود است و همه میدانند که وقتی آن فضاها بسته شود چه پیامدهای اقتصادی در کسبوکارها و چه پیامدهایی در بخشهایی مانند اشتغال خواهد داشت. اما توقف فعالیت متخصصان فناوری اطلاعات و ارتباطات و همچنین مهاجرت استارت آپ ها به سایر کشورها به ویژه کشورهای منطقه از اهمیت بیشتری برخوردار است.
با اعمال محدودیت های اینترنتی، دیدیم که ابزار تخصصی برنامه نویسان نیز از دسترس خارج شده است. به عنوان نمونه برنامه نویسان، فضاهایی دارند که فعالان این بخش از سراسر جهان در آن عضویت دارند و کدهای نرم افزاری خود را به اشتراک می گذارند. به عنوان مثال Gitop; اما نرم افزار نویس ایرانی دوست دارد ببیند دیگر کدنویس های دنیا در این زمینه چگونه کدنویسی کرده اند و از چه معماری استفاده کرده اند، سپس این برنامه را فیلتر کرده ایم. چرا؟ چه تهدیدی در این زمینه وجود دارد؟ برای ما که این هنر را می شناسیم قابل درک نیست.
ما در مورد صادرات دانش بنیان صحبت می کنیم، فناوری اطلاعات و ارتباطات یک دانش است. خام فروشی محصول اولیه نیست و بالاترین ارزش افزوده ای است که می توانیم در صادرات داشته باشیم علاوه بر این، ما نباید توجه خود را تنها به پیامدهای کوتاه مدت این محدودیت ها محدود کنیم. در سال 2018، زمانی که اینترنت به مدت 11 روز قطع شد، یکی از شرکای تجاری ما از عمان برای سرمایه گذاری در چند استارت آپ موفق ایرانی ابراز علاقه کرد.
مذاکرات اولیه به اینجا رسید که مقرر شد استارتاپ ایرانی موفقی که در زمینه فروش بلیط اتوبوس، هواپیما، قطار و تور فعال است در کشورهای عراق، کویت، عمان، قطر و امارات توسعه یابد. سرمایه و بازاریابی از طرف عمانی.
قرار بود طرف ایرانی پشتیبانی نرم افزاری و فنی انجام دهد. بر این اساس قرار شد دو هفته پس از مذاکرات اولیه، قرارداد نهایی شود، اما ناگهان قطعی 11 روزه اینترنت در ایران رخ داد. زمانی که برگزاری جلسه نهایی را ادامه دادیم، طرف عمانی اعلام کرد که من در تصمیم خود تجدید نظر کرده ام و فکر می کنم نمی توانم به حمایت شما تکیه کنم.
بخش اول به افرادی اطلاق می شود که حوزه تخصصی آنها به این دسته بندی ها نزدیک است. ما از یک حراست انتظار داریم که دغدغه امنیت داشته باشد، اما از فردی که مسئولیت یک وزارتخانه را بر عهده دارد یا در یکی از دستگاه های تخصصی مانند وزارت صنعت یا وزارت ارتباطات مسئولیت توسعه دارد، انتظار نداریم که حراست داشته باشد. چشم انداز؛ از او انتظار داریم حرفه ای صحبت کند. اگر این شخص در مورد امنیت صحبت کند، چه کسی از توسعه صحبت خواهد کرد؟
نکته دوم این است که تصمیمات باید در اسرع وقت بازنگری شود. این سوال باید پاسخ داده شود؛ اکنون که اینترنت را محدود کرده ایم و برخی از پلتفرم ها را بسته ایم، این تصمیمات چه کمکی کرده است؟ چه نتیجه ای برای کشور داشت؟ این پاسخ کلی قطعا داده خواهد شد که وضعیت می توانست بدتر شود. اما باید در مورد مثال ها صحبت کنیم.
بخش دوم این گفتگو را در ادامه بخوانید:
نکته آخر برنامه ریزی بلند مدت؛ اگر به دنبال افرادی هستیم که از بسترهای داخلی استفاده کنند، باید فضای رقابت وجود داشته باشد. سال ها پیش مردم از روتر «ویژه» استفاده می کردند، سه گروه از جوانان کشور کار می کردند، در آن زمان زمینه رقابت را ایجاد کردیم و از دل این مسابقه برنامه «نشان» بیرون آمد که خیلی ها از آن استفاده می کنند. امروز. آنها هم راضی هستند.
ICTNN: در این زمینه چه باید کرد و راه حل چیست؟
در مورد راه حل ها به چند بخش اشاره می کنم.
سی ام شهریور ماه امسال اعتراضات مستمری که پس از درگذشت مهسا امینی آغاز شده بود به اوج خود رسید و پس از آن نهادهای امنیتی با اعمال محدودیت در ارتباطات اینترنتی و فیلتر اپلیکیشن هایی مانند اینستاگرام، واتس اپ و… علاوه بر اختلال در ارتباطات اجتماعی این اقدام بخش بزرگی از فعالیت های اقتصادی را متوقف کرده و درآمد کم یا زیاد چند میلیون نفر را به خطر انداخته است.
آICTNN: این راهکارها عمدتا بلندمدت است، در کوتاه مدت چه باید کرد؟
ما باید با مردم صحبت کنیم. بیایید به مشاغل کوچک گوش کنیم و تحلیل خود را به آنها بگوییم. روی زخم کسانی که تحت تأثیر این شرایط هستند نباید نمک پاشید. نگوییم «مردم باید قبلاً به این موضوع فکر می کردند و کسب و کار خود را بر روی یک پلت فرم خارجی تایید نشده بنا نمی کردند».
اکنون سوالاتی در مورد پلتفرم های داخلی وجود دارد که باید به آنها پاسخ داده شود. این ذهنیتی است که می گویند تیک سوم وجود دارد و اگر اینطور نیست بهتر است در این زمینه شفاف سازی شود.
من فکر می کنم ما چاره ای نداریم جز اینکه مردم خود را در آغوش بگیریم، با آنها صحبت کنیم، آنچه را که در ذهن خود داریم به آنها بگوییم و آنچه در ذهن آنهاست را بشنویم. اگر کسی انتقاد یا عصبانیت دارد، آن را به عنوان لجاجت تلقی نکنید. اینها مردم این جماعت هستند که دلشان برای این سرزمین می سوزد.
تیم تحرریه شبکه خبری فناوری اطلاعات و ارتباطات
در این زمینه با فرزین فردیس، رئیس کمیسیون نوآوری اقتصادی و تحول دیجیتال اتاق بازرگانی تهران گفتگویی داشتیم. فردیس در قسمت اول این گزارش با بیان اینکه محدودیت های اعمال شده و آثار آن در حوزه های مختلف اقتصادی به ویژه در حوزه اشتغال موضوع بسیار مهمی است و امیدوارم این بحث باعث شود کسانی که در تصمیم گیری هستند، باشد. با در نظر گرفتن این موضوع موضعی را برای تصمیم گیری خود اتخاذ کنند. مجموعه نکات و همچنین موارد مطرح شده از سوی دیگر فعالان اقتصادی را مرور کنید.
ما در مورد صادرات صحبت می کنیم. ما در مورد صادرات دانش و فناوری اطلاعات صحبت می کنیم، این یک دانش است، خام فروشی محصولات اولیه نیست. ما توانستیم بیشترین ارزش افزوده در صادرات را جوانان خود داشته باشیم.
زمانی که این شرکت نتوانست خدمات خود را از ایران به مشتریان خود ارائه دهد به قطر مهاجرت کرد و اکنون به عنوان یک شرکت قطری خدمات خود را به لیگ های بزرگی مانند لیگ های ایتالیا، اسپانیا و فرانسه ارائه می دهد.