خودروهای خودران با استفاده از فناوریهای جدید و پیشرفته مانند یادگیری ماشینی و هوش مصنوعی قادرند بدون نیاز به راننده، مسافران خود را در خیابانها و جادهها جابهجا کنند.
به گزارش ICTNN، عموماً هر فناوری جدید در ابتدا باعث ایجاد ترس در بین مردم می شود. شاید رانندگی با خودروهای خودران در سطح شهر یکی از آن فناوریهای ترسناک باشد، اما در حال حاضر دنیا پر از سیستمهای خودکار است که زندگی ما را آسانتر، ایمنتر و گاهی لذتبخشتر کرده است.
اصطلاحات خودران و خودران هر دو برای اشاره به فناوری خودروهای خودران به کار می روند، اگرچه اصطلاح خودران عمومی تر است و اصطلاح خودران بیشتر به وسیله نقلیه ای مربوط می شود که به طور خودکار رانندگی می کند.
نحوه کار این خودروها به این صورت است که با کمک مجموعه ای از سخت افزارها و نرم افزارها و بدون دخالت انسان، از هدایت خودرو مراقبت می کنند، سخت افزار داده ها را جمع آوری می کند و نرم افزار آن را تجزیه و تحلیل، سازماندهی و پیاده سازی می کند. در بخش نرم افزار، داده های ورودی معمولاً توسط الگوریتم های یادگیری ماشین یا کدهای برنامه نویسی پیچیده پردازش و با دنیای واقعی مطابقت داده می شوند. اساساً، هرچه اتومبیل های خودران بیشتر رانندگی کنند، داده های بیشتری جمع آوری می کنند و هر چه داده های بیشتری جمع آوری کنند، الگوریتم های سیستم خودران بهتر کار می کنند.
خودروهای خودران دارای فناوری قابل توجهی هستند و سخت افزار تقریباً ثابت است و به ندرت می توان آن را با سخت افزار جدید جایگزین کرد، اما نرم افزار در خودروهای خودران دائما در حال تغییر و به روز رسانی است.
به عنوان مثال، استفاده از دوربین در یک خودروی خودران شامل ردیابی مواردی مانند خطوط بزرگراه، علائم جادهای و چراغهای راهنمایی است. برخی از توسعه دهندگان بر این باورند که با دید بهتر خودرو، می توانند همه چیز را با استفاده از دوربین تشخیص دهند و مطابق با آن عمل کنند.
رادار یکی از فناوریهای موجود در خودروهای خودران است. رادارها برای درک محیط اطراف خود امواج رادیویی را به محیط ساطع می کنند و عملکرد رادارها در تشخیص اجسام به خصوص اجسام بزرگ فلزی بسیار قابل قبول است و شرایط بد آب و هوایی مانند مه، باران یا برف بر عملکرد آنها تأثیری ندارد.
علاوه بر رادارها و دوربین ها، حسگرهای لیدار بر روی خودروهای خودران شناور می شوند. این حسگرها با پرتاب پرتوهای نور به محیط اطراف و دریافت بازخورد، نقشه سه بعدی بسیار دقیقی از محیط اطراف تهیه می کنند. حسگرهای لیدار در مقایسه با رادارها وضوح بسیار بالایی دارند اما در محیط های تاریک به دلیل اتکا به نور دچار مشکل می شوند.
بنابراین، در اوایل پاییز اعلام شد که سریعترین خودروی فرمول 1 خودران جهان راهی دبی خواهد شد. خودروی Dallara Super Formula SF23 توسط آخرین نسخه هوش مصنوعی هدایت می شود و از رقبا پیشی می گیرد.
به گزارش دیلی میل، این خودرو در ماه آوریل سال آینده در مسابقه ای در پیست یاس مارینا ابوظبی شرکت خواهد کرد. اما توسعه و استفاده از خودروهای خودران در کشورهای دیگر نیز توجه ها را به خود جلب کرده است، به طوری که هوندا موتور اعلام کرد قصد دارد سرمایه گذاری مشترکی با جنرال موتورز و کروز تشکیل دهد تا خدمات سواری بدون راننده را در ژاپن در اوایل سال 2026 راه اندازی کند. شرکت ژاپنی گفت که شرکت ها قصد دارند این سرمایه گذاری مشترک را در نیمه اول سال 2024 راه اندازی کنند، مشروط به تایید مقررات.
ایران نیز در کنار سایر کشورها به این فناوری توجه داشته است و اوایل تابستان امسال از یک ربات خودروی خودران رونمایی شد که توسط مرکز تحقیق و توسعه اپراتور مشترک با دانشگاه شهید بهشتی کنترل میشود.
این ربات خودرویی در یک دهم ابعاد یک خودروی واقعی طراحی شده است و از ویژگی های این ربات خودران می توان به توانایی حفظ حرکت بین خطوط، تشخیص موانع و عابران پیاده و تشخیص علائم و نشانه ها و تمامی این اقدامات اشاره کرد. در ربات کاملا اتوماتیک و محلی هستند و در این ربات خودرو از پردازش لبه استفاده شده است. در حال حاضر این خودرو با باتری کار می کند و می تواند تا چهار ساعت بین خطوط در جاده های طراحی شده برای آن حرکت کند.
ICTNN
تیم تحرریه شبکه خبری فناوری اطلاعات و ارتباطات