اما این سوال زمانی بیشتر مطرح شد که دو پلتفرم خارجی واتس اپ و اینستاگرام بنا به دستور مراجع ذیصلاح با محدودیت های چند ماهه مواجه شدند.
مهلت 10 روزه مرکز ملی فضای مجازی برای اینستاگرام
وی گفت: واتس اپ و اینستاگرام در کشورهایی که پلتفرم غالب است به درخواست آن کشور دفاتری دارند و قوانین آن کشور را می پذیرند. نامه از سوی مرکز ملی ارسال شد و من صبح (چهارشنبه 23 آذرماه) از آنها پرسیدم و گفتند هنوز پاسخی دریافت نکرده ایم و آنچه از سوی یکی از نمایندگان مجلس مطرح شده فقط حدس و گمان است.
ICTNN
تیم تحرریه شبکه خبری فناوری اطلاعات و ارتباطات
این مرکز با توجه به عدم رعایت قوانین ایران و ضوابط داخلی پلتفرم، نامه ای به مارک زاکربرگ، مدیر کل شرکت متا، از طریق دفتر حافظ منافع جمهوری اسلامی ایران در واشنگتن و به عملکرد پلتفرم های آن شرکت اعتراض کردند. بنابراین در این گزارش عمده ایرادات جمهوری اسلامی در خصوص انتشار سازمان یافته اخبار کذب، ترویج رفتار تبعیض آمیز و نفرت انگیز، تحریک به خشونت و ناآرامی اجتماعی، نقض حاکمیت ملی و نقض حقوق کاربران مطرح شده است. از طریق اعمال استانداردهای دوگانه و ایجاد فعالیتها و عملیات تبلیغاتی گروههای تروریستی در سکوهای وابسته به شرکت متا، تعمیق شکافهای اجتماعی و تبعیضهای نژادی و قومی، تجزیهطلبی و بسترسازی برای جنایات سازمانیافته از جمله انتقال و تجارت سلاح های جنگی و مواد مخدر پیشنهاد شده است.
به گزارش ICTNN، معرفی نماینده قانونی از سوی پیام رسان های خارجی به کشور تازگی ندارد و مسئولان در سال های اخیر بر ضرورت آن تاکید کرده اند. سوالی که رئیس مرکز ملی فضای مجازی نیز به آن اشاره کرده بود و گفته بود ما معتقدیم رسانه های خارجی که بیش از یک میلیون کاربر دارند باید در داخل کشور نماینده داشته باشند و همان قوانینی که در اروپا وجود دارد و این پیام رسان ها ندارند. حق اطلاعات عمومی اروپا را از اروپا خارج می کند، آنها نباید حق داشته باشند اطلاعات اجتماعی و اقتصادی و حریم خصوصی مردم ایران را از کشور ما خارج کنند. سیاست ما این است که اینستاگرام نماینده ای مسئول در کشور داشته باشد و اطلاعات را از شهروندان کشورمان نگیرد.
عیسی زارع پور – وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات – در این خصوص گفت: بستری که قواعد جمهوری اسلامی ایران را به رسمیت نشناسد و هر از چند گاهی در اغتشاشات نقش محوری داشته باشد و باعث ناامنی در کشور شود طبیعتا پلت فرم برای سرمایه گذاری در کشور مناسب نیست.
از سوی دیگر خبری از سوی شرکت متا مالک فیس بوک، اینستاگرام و واتس اپ در فضای مجازی منتشر شده است که بر اساس آن به نقل از یک رسانه خارجی، این شرکت تلویحا به درخواست ایران برای تعیین نماینده در ایران پاسخ منفی داده است. تهران و گفته شد که این درخواست را نمی پذیرند.
اما پس از این ادعا، عیسی زارع پور – وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات – در حاشیه جلسه چهارشنبه هفته گذشته هیات دولت در جمع خبرنگاران از پذیرش شرایط ایران توسط اینستاگرام ابراز بی اطلاعی کرد و گفت: من اطلاعی ندارم و این سوال نماینده ای که مطرح کرده است، سوال بپرس. چیزی به دست ما نرسیده است.
پس از اعلام ارسال نامه ای از مرکز ملی فضای مجازی به شرکت متا و تعیین مهلت 10 روزه برای تعیین نماینده در ایران، به نقل از یک رسانه خارجی و به گفته شرکت صاحب اینستاگرام. و واتس اپ اعلام شد که پاسخ این شرکت به درخواست ایران منفی است
پس از این اقدام هفته گذشته برخی رسانه ها به نقل از یکی از نمایندگان مجلس گزارش هایی مبنی بر ورود اینستاگرام و واتس اپ به ایران منتشر کردند. این نماینده مجلس گفت: طبق گزارشها، اینستاگرام و واتساپ به احتمال زیاد به ایران میآیند و تا جایی که من میدانم با شرایط ایران موافقت کردهاند.
چندی پیش، مرکز ملی فضای مجازی اعلام کرد که نامه اعتراضی رسمی به متا (اینستاگرام) مبنی بر ایجاد بستری برای توسعه ناآرامی های اخیر و عدم پاسخگویی در خصوص مکاتبات رسمی قبلی مقامات ایرانی ارسال کرده است.
ضمناً در این نامه مرکز ملی فضای مجازی به شرکت متا فرصت داد تا اقدامات لازم از جمله معرفی نماینده رسمی مسئول مستقر در ایران را به منظور امکان کارکرد پایدار پلتفرمهای مذکور تا 10 روز انجام دهد. پس از دریافت نامه از این شرکت مطابق با سیاست ها و مقررات کشور در خصوص فعالیت شرکت های خارجی در حوزه فضای مجازی کشور باید اجرا شود.
تحریریه ICTNN شبکه خبری